středa 4. dubna 2012

Hunger games: Aréna smrti

22. března 2012. To kouzelné datum, na které se těšily spousty fanoušků dobrodružství a trochu i fantasy. Poprvé po dlouhé době se mohli Češi radovat, jelikož naše premiéra o den předběhla americkou. Tisíce lístků byly vyprodány na půlnoční premiéru. Milióny dolarů byly vydělány za pouhý víkend. A co že to fanoušky tak uchvátilo? Přece Hunger Games!




Trilogie Hladových her (Aréna smrti; Vražedná pomsta; Síla vzdoru) byla napsána americkou spisovatelkou Suzanne Collinsovou roku 2008. Do češtiny byla přeložena a vydána v roce 2010. A já se ptám: Proč vypukla tahle nakažlivá mánie až po tolika letech? Odpověď je zcela zřejmá. 2008 - 2011... léta upírů, vlkodlaků, nadpřirozena a podobných blábolů uchvátila svět a na Hladové hry nezbylo místo.

A v čem příběh vlastně spočívá? Jedná se o úplně jiný šálek kávy než na jaký jsme dosud byli zvyklí. Děj se odehrává kdesi v budoucnosti na území Severní Ameriky, ve vzniklém státě Panem. Ten se skládá z hlavního města Kapitolu a dvanácti krajů. Kdysi se kraje spojily a vzbouřily se Kapitolu, avšak vyhrál. Aby připomněl občanům jejich chyby, každoročně se z každého kraje vybírají dva účastníci ("oběti"), dívka a chlapec od 12 do 18 let, a jsou vysláni do Arény, kde mezi sebou bojují o život.

Příběh je o 16ti leté Katniss Everdeenové, jenž se nabídne jako náhradnice do her, když je vylosována její dvanáctiletá mladší sestra. Spolu s Peetou Mellarkem jsou vysláni do Arény smrti, kde se musí ubránit zbývajícím 22 'splátcům' a různým nástrahám, které si pro ně Kapitolští připravili. Kdo nakonec zvítězí?




Jsem ráda, že se filmaři pokusili první díl zfilmovat, protože ačkoli se to obsahově na první pohled moc nezdá, po úvodu se čtenář knihy noří hlouběji a hlouběji do nitra příběhu a než se naděje, plave skrz různé zápletky a potažmo doufá i v podobu filmovou.


Teď vám ukáži krátký náhled do celkových statistik, jak si film o prvním víkendu vedl:


celkový rozpočet: $130,000,000
první víkend:  $152,535,747
celkový výdělek v Americe: $181,759,438
výdělek ve světě: $241,009,438

Podle všeho byl úspěšnější pouze Harry Potter a Relikvie smrti 2 a Temný rytíř, i když se nejednalo o zcela první díl, tudíž se v tomto žebříčku dostávají Hladové hry na vrchol!

Dle mě se jedná o jeden z nejlepších filmů, jaký jsem kdy viděla. Většinou se drží knižní předlohy a některé scény, které jsem si nedokázala představit, jako kdyby konečně oživly, opravdu se to tvůrcům neskutečně povedlo. I když se prozatím jedná o verzi s českými titulky, rozhodně neváhejte utratit peníze za lístek, stojí to za to! =)

Nakonec tu mám pro zvědavce i trailer:

 pro Svět magických filmů napsala NaSaŠí Jackson

1 komentář: